Sjukdomar

Det finns ett antal sjukdomsrisker som hundar från medelhavsländerna utsätts för och som inte förekommer i Sverige. Ibland kan den sjukdomsalstrande organismen finnas vilande hos hunden och det går ej påvisa vid tester.

Om en hund mot förmodan anländer med en sjukdom till Sverige som hundrondellen inte haft kännedom om så gör vi allt i vår makt för att hjälpa till med kostnaderna för eventuella veterinärbesök och behandlingar. Då vi har begränsade resurser är det viktigt att ni kontaktar oss snarast så ni kan få ev godkännande om vi kan stå för en del av era kostnader.

Nedan finns lite kort att läsa om några av de vanligaste sjukdomarna. Vill du läsa mer besök Jordbruksverkets eller Statens veterinärmedicinska anstalts (S.V.A.) webbsidor.

Informationen kring sjukdomarna nedan är främst hämtad från S.V.A.:s webbplats.


Löss


Inkubationstid


Symptom

Löss kan synas som små bruna djur runt nosen och öronen. Förutom själva lössen syns även lusäggen som är millimeterstora vita frön som sitter fast i hundens hårstrån. Symtomen kan variera och en del hundar kan vara helt utan besvär. Vanligen ger angrepp av löss upphov till klåda, framförallt bakom öronen, men även på andra ställen på kroppen. Klådan kan vara så intensiv att det uppstår rivmärken. Löss är platta och sitter ganska stilla på hårstråna, i jämförelse mot loppor


Orsakas av

Lössen som finns i Sverige är blodsugande och tillhör arten Linognatus setosus. Lössen är värdspecifika och lever hela livscykeln på värdedjuret och överlever 1-2veckor i omgivningen.


Smittorisk

Smittar via direktkontakt eller via indirekt kontakt ex via kam, borste, bädd.


Behandling

Använd Dermocan schampo som finns att köpa på apoteket. Det går även att använda tigerspray och Exspot. Tänk på att sanera hundens omgivning.