Hund söker hem

Hunden Nala/Kenzi nedan söker nytt hem. Är du intresserad av att adoptera henne vänligen gör en icke bindande intresseanmälan så kontaktar vi dig.


Hund

Bild saknas

Nala/Kenzi

  • Kön: Tik
  • Född: 20150610
  • Ras: Vinthundsmix ?
  • Mankhöjd: 55 cm
  • Vikt: 25 kg
  • Ursprung: Polisärende
  • Hundhem: Alba
Intresseanmälan

Beskrivning

Jourhemsuppdatering Juni-2018

Kenzi är en vacker och trevlig vinthundskorsning som söker ett kattfritt aktivt hem med gott om motion och aktiviteter; långpromenader och möjlight att få springa av sig på säkert inhägnat område regelbundet samt hundar att leka med då det är väldigt mycket lek i Kenzi.

Vi har cyklat några gånger vilket har gått väldigt bra och hon skulle säkert uppskatta fortsatta cykel- eller joggingturer.

Hon är en hund som tycker om när det händer saker, men kan för den skull ta det lugnt inomhus.

Hon har gått från väldigt försiktig i kontakten med nya männikor till betyligt mer bekväm. Hon vill nu ofta fram och undersöka människor, ibland lite försiktigt och ibland hysteriskt jätteglatt. Det beskriver henne ganska bra över lag - ibland lugn och lite försiktig, ibland full av energi och livsglädje.

Hon har inte umgåtts mycket med barn under sin tid här. Hon kan vara runt barn, men hon har aldrig själv sökt kontakt med dem. Det har inte varit några problem att ha med barn på promenader och hon fungerar bra med min 8-åriga systerdotter. Därför tror jag att hon kan bo i en lugnare barnfamilj där hon blir respekterad och inte behöver utstå för mycket högljutt stoj och stim och hårdhänt behandling från barnen. Annars tror jag hon skulle uppskatta äldre tonåringar och större familjekonstallationer eller iaf ett socialt liv då hon verkar tycka om när det är lite rörsele.

Kenzi fungerar bra med andra hundar och ser de flesta som potentiella lekkamrater. Jag tror hon kan fungera i hem både med och utan hund - så länge hon får träffa hundar regelbundet.

Kenzi går helt okej i koppel. På promenaderna "smittas" hon mycket av de andra hundarnas energier. Detta är något man bör beakta om det finns andra hundar i hennes framtida hem. T ex kan hon konstra vid hundmöten när min uttåagerande tik är med, men går hon bara med min lugna hane, eller själv, så är hundmöten inga problem. Det är inte så mycket den mötande hunden hon reagerar på utan hon vet att min tik kommer gå igång och börjar då själv skutta, dra och ibland skälla. Ju lugnare mina hundar är desto lugnare är Kenzi.

Reagerar en annan hund på springande djur så reagerar också Kenzi mer. Bryr sig inte de andra hundarna så bryr hon sig inte så ofta eller mycket heller. Ser min hanhund människor han känner blir han väldigt glad och får bråttom, även detta smittar av sig på Kenzi och hon blir då hysteriskt glad, vilket brukar få de flesta människor att le där hon skuttar och drar sig fram för att undersöka människan. Och likaväl brukar hon strunta i de flesta människor om min hane inte visar något intresse.

Pga. Kenzis naturliga jaktintresse (hon är ju trots allt väldigt mycket vinthund) så tror jag att hon inte bör bo med en annan väldigt jaktig hund. Ju mer hysterisk den andra hunden blir desto större reaktion får man från Kenzi. Det krävs en viss fysisk förmåga så man klarar av att hålla henne när hon blir "som värst" och kan göra hastiga ryck och dra.

När Kenzi kom till mig gick jaktinstinkten igång så fort vi kom utanför dörren, hon reagerade på alla dofter och djur, särskilt de som rörde sig. Hon har ett mycket gott luktsinne!

Detta har lugnat sig avsevärt och är nu stundvis när hon ser vissa springande djur eller hon är undertimulerad efter flera dagars för stillsam tillvaro. Hon har vant sig vid hjortar och får och reagerar sällan på dessa ens på närmre håll. Detta gör mig väldigt hoppfull att hon kan vänja sig även vid andra djurarter. Hon bör bo där det inte kryllar av katter/igelkottar/ekorrar/harar i var och varannan buske då jag tror att det skulle kunna trigga igång ett extremt jaktintresse igen av att ständigt bli utsatt för dessa fresetelser. Hon bör inte bo med katter eller ha tillgång till rum med smådjur. Kor och hästar har hon en mer positiv nyfikenhet till och hon vill gärna nosa på dessa spännande varelser.

Vidare behöver hon en matte/husse som inte blir rädd när hon går igång utan kan sätta gränser (för hon går oftast att bryta) och som gärna tränar kontaktövningar och kanske skvallerträning för att minska jakten ytterligare. Där vi bor, lantligt och utan ständiga kontakter med små gulliga djur, är jakten inte alls något stort problem. Här är hon mest som vilken hund som helst.

Kenzi bryr sig inte om olika sorters fordon, fyrverkerier eller skott. Det går bra att klippa klorna, hon åker tyst och lugnt i bilen. Hon är på många sätt en rätt enkel hund. Hon är givetvis rumsren.

Hon är van att vara hemma själv med mina andra hundar minst 4 gånger i veckan. Jag stänger då för sovrummet med kompostgaller där hon och min hane får vara. Då rör hon ingenting. Har hon tillgång till hela huset kan hon bita sönder saker. Men denna lösning fungerar bra för oss.

Kenzi är en hund man behöver träffa för att verkligen förstå charmen med. För hon kan konsten att charma människor! Såväl med sitt lugn som med sin lekfullhet och livsglädje.


Bilder

Bild saknas

Bild saknas

Bild saknas

Bild saknas

Bild saknas

Bild saknas

Bild saknas

Bild saknas

Bild saknas

Bild saknas

Bild saknas

Bild saknas