Hundhemmen

Vi samarbetar med ett flertal olika hundhem i både Portugal och Spanien från vilka vi hämtar hem hundar till Sverige. Situationen på flera av dessa hundhem är många gånger näst intill hopplös. Det finns helt enkelt inte tillräckliga resurser, i både pengar och mänskliga arbetsinsatser räknat, för att kunna tillgodose alla hundarnas olika behov. Nedan följer några kortare presentationer över vad som händer nere på hundhemmen.

Vill du hjälpa till genom att skänka gåvor i form av pengar, leksaker eller hjälpa till på ett aktivt sätt? Kontakta oss...


Portugal


Portugal är en republik som till ytan är 92 391 kvadratkilometer med en folkmängd på ca 10 miljoner. Huvudstaden är Lissabon och de mest populära turistmålen Estoril och Cascais, och framför allt den södra kusten (Algarve). Portugal blev medlem i EU 1986.

De hundhem som vi arbetar med ligger i regionen runt staden Beja.

Det är dels ett privat hundhem som drivs av Mariana och hennes man Antonio. De tar emot lösdrivande hundar från tre kommuner och får för detta en ersättning på ett visst antal euro per månad. Pengarna räcker inte vare sig till mat och medicin utan de överlever genom donationer från privatpersoner. Deras hundhem har egentligen plats för ca 50 hundar men har för det mesta dubbelt.

Hundarna hos Mariana lämnas oftast in av privatpersoner som hittat dem eller av ägare som tröttnat på sina djur. Hundarna har det ganska bra hos Mariana men de får inga promenader eller dagliga social kontakt pga. tidsbrist.

Mariana försöker hinna med att åka ut till skolorna med sina hundar för att lära barnen att ändra sitt beteende gentemot hundarna. De hoppas på att barnen i sin tur ska lära sina föräldrar att hundar också är levande varelser med känslor och kontaktbehov.

Från Mariana hundhem

Det är inte så ofta som befolkningen i Portugal söker hund för adoption. De hundar som kommer till hundhemmet blir oftast kvar där hela sitt liv. För tillfället finns det inga organisationer som verkar i landet, förutom vi i Sverige. Några hundar adopteras till Tyskland via någon veterinär som har kontakt med olika hundhem. Det uppskattas att det finns ca 1 miljon lösdrivande hundar i Portugal.

Det andra hundhemmet som vi har kontakt med ligger i staden Beja. Det är ett kombinerat hundhem med en döds-station.

Hundarna som hittas av privatpersoner eller binds upp utanför hemmet hamnar i den vanliga hundhemsavdelningen. De hundar som hundfångaren hämtar hamnar däremot i döds-stationen. Om hunden är chipmärkt och ägaren kan bevisa att det är hans hund så får han tillbaka sin hund, men oftast avlivas hundarna efter några veckor om ingen har saknat dem.

Det finns inga pengar till att kastrera hundarna på hundhemmet. Nu har hundhemmet fått ett rabatterat pris på att kastrera sina tikar, men tyvärr finns det oftast inte tid att lämna/hämta hunden hos veterinären. All tid går åt till att ge hundarna mat och göra rent i kennlarna.

De hundar vi väljer ut kastreras så fort som möjligt under Gabis försorg men alla de andra hundarna som vi inte kan välja ut av en eller annan orsak sitter okastrerade. Detta medför att det blir slagsmål bland hanhundarna och det är livligt i hundgårdarna helst när någon tik löper. Många hundar slåss också pga. brist på stimulans och aktivering.

Carlos som arbetar på hundhemmet gör allt han kan för att hundarna ska ha det bra. Han arbetar själv med rengöring, medicinering och utfodring. Han försöker också att påverka kommunens ansvariga att hjälpa de övergivna hundarna. Vi försöker genom Carlos att få tillstånd att ta hundar från döds-stationen för adoption för att förhindra att dessa får somna in. De har inte fått något godkännande från kommunen men Carlos brukar ibland rädda några hundar från döds-stationen och placera dem i en annan kennel.

Carlos får hjälp av en tysk kvinna Gabi Schollenberg som bor i en liten by, Cabesa Gorda, utanför Beja. Hon hjälper oss med transporter och det är också hon som ser till att hundarna som är utvalda för Sverige kastreras och testas.

De hundar som vi har reserverat för Sverige får bo hemma hos Gabi i en liten hundgård som hon byggt. Vi arbetar också med att försöka hitta fler fosterfamiljer åt våra hundar i väntan på att de ska bli resklara till Sverige.

Hundhemmen i Portugal, de som jag sett, är i ganska dålig kondition. Hundarna är instängda i sina boxar och får bara komma ut i området mellan boxarna under rengöring. Det är inte tal om att få en daglig promenad utan de lever sitt liv i sin kennel på betonggolv. De får heller aldrig vanlig omsorg som kloklippning, borstning eller beröring. De sover på ett fuktigt betonggolv utan filtar. Carlos jobbar på och försöker göra om lastpallar i trä till hundbäddar. Detta pga. att det är enkelt att ställa upp dem mot väggen när han spolar av golvet och det är varmare för hundarna att sova på trä istället för det kalla betonggolvet. Det hårda betonggolvet medför att många hundar har liggsår och andra hudåkommor.

Vad behöver hundhemmen?
Kommunens bidrag täcker inte matkostnaderna och det finns ingen ekonomi för att köpa hundskålar, hundbäddar och medicin till hundarna. De får en del donationer men räkningarna hos veterinärerna är höga och betalas av med inkomna pengar. Carlos är välkänd och betrodd hos veterinärerna så han försöker hjälpa hundarna så mycket han kan. En del av hundarna sitter på hundhemmet med tumörer, öppna sår, brutna ben och olika hudinfektioner pga. ekonomiska problem. Detta är tyvärr väldigt vanligt i Portugal då hunden har en väldigt låg status. Vi ska nu försöka ändra på detta genom att visa och hjälpa till så gott vi kan.

Detta är inget som är gjort på en dag utan det kommer att ta tid.

Vi behöver er hjälp!